Mental Health Art Week 2025
Terapia artis presented the collective exhibition One Step at a Time, as well as the visual arts of eight individual outsider artists. MHAW 2025 brought together artists who share common challenges with mental health.
The goal of the cultural and art events organized during the week is to strengthen participants’ mental well-being, promote outsider art, raise awareness about the positive effects of art on well-being, and encourage discussions about mental health and its importance. MHAW 2025 is an event week managed by MIELI Mental Health Finland.
In collaboration with:

One Step at a Time
Collective exhibition
“One Step at a Time” is a collaborative art exhibition of 22 artists; AnAgitatedAwereness, Anonyymi2025, Emma Väättäri, Emmi Mahrberg, EsaTuska, Hanna Multanen, Hanna Tuominen, Heli Harakka, hippermanni, Inari Metsä, Kaijuli25, Karmalina, Kati, Maria Teplykh, Marianne Saarenvirta, MiriamsDarkArt, Paloma Bautista Sánchez, RM, Saana Ophelia Lappalainen, Saija Hytti, Sara Ahokas, Sini Ristiharju

Näkyväksi
Amanda Tikkanen // Grippysockgang
Verkkonäyttely Näkyväksi pyrkii tuomaan esille mielenterveyden sairauksia sekä niiden oireita ja haasteita. Teosten tavoitteena on vähentää erilaisuuden ja yksinäisyyden tunteita, lisätä ymmärrystä ja murtaa mustavalkoisia käsityksiä koskien mielenterveyssairauksia.
Grippysockgang on Amanda Tikkasen luoma psykoedukatiivinen sarjakuvahanke, joka käsittelee mielenterveyssairauksia. Sarjakuvissa ja muissa teoksissa Tikkanen käsittelee omakohtaisia kokemuksia mielenterveyden suhteen ja toisinaan myös tarkastelee kriittisesti yhteiskunnan vaikutusta mielenterveyteen.

Melankolinen kaipuu todellisuuden tuolle puolen
Marianne Saarenvirta
Teokset kuvastavat melankolista tunnepuolta itsestäni. Taiteen kautta käsittelen tuntemuksia ja kokemuksia elämästäni. Tuntemukset, ajatukset ja kokemukset ovat joskus hyvin henkilökohtaisia ja salaisia. Paljastan itsestäni pienen osan taideteoksen kautta. Monesti teosteni lopputulos on synkkä, mystinen ja salaperäinen. Teen useasti alitajuisesti ja intuitiivisesti taidetta. Taide on itselleni eräänlaista todellisuuspakoilua. Toisaalta taas aivan päinvastoin. Taiteen kautta joudun kohtamaan asioita esimerkiksi menneisyydestä. Monesti kuvaan kasvoja taiteessani. Melankolisessa mielentilassa minulla on nostalginen kaipuu johonkin tai jotakin kohtaan, mitä en aina pysty määrittelemään. Melankolisen, haaveilevan ja synkänromanttisen mielentilan voi laukaista esimerkiksi sateinen päivä, myrskyinen meri, syksyn luonto, tähtitaivas, auringonlasku, kuutamo, sumuinen järvenpinta kesäaamuna ja pimeä yöllinen metsä. Tai musiikin kuuntelu ja muisto jostain, jonne en voi palata ja koen kaipuuta sitä kohtaan. Tämä mielentila on haikea, mutta silti nautin tunteesta ja hyödynnän sitä taiteessani. Taide on itselleni ilmaisu- ja selviytymiskeino. Tässä näyttelyssä on teoksia vuosien takaa ja uudempaa tuotantoa. Teokset on toteutettu piirtäen ja maalaten sekä taidegrafiikan menetelmillä.

Tarot
Nelli H
Kuten tarot-kortteja lukiessa, ei voi ikinä tietää millaisen kortin pakasta vetää päivän aluksi. Samoin toimii mieli, kun se on levoton, järkkynyt, väsynyt tai uupunut. Tarot-sarja on kuvitus siitä, mitä on herätä masennuksen kanssa. Ihmismielessä voi olla yksi tunne, tai niin usea, ettei tunne mitään. Toisinaan tuntee tukehtuvansa olotilansa alla. Joskus kuitenkin valo pilkahtelee synkkyydessä.

Stirb nicht vor mir
Saara Väyrynen
“Aina kun mieli alkaa kuormittua ja tarvitsen pään nollausta, tartun pensseliin. Kun tunteita ja ajatuksia on saanut maalattua, koko keho ja mieli tuntuvat puhdistuneen”, kertoo itsemurhan tehneiden läheisille suunnattujen Surunauha Ry:n vertaistukiryhmien ohjaajana toimiva Saara Väyrynen.

Lentoharjoituksia
Sanna Nikander
Sanna Nikander on 1969 syntynyt keravalainen taiteilija. Hän on toiminut 2021 lähtien taiteilijaseura Tapaus ry:ssä Tapanilassa tehden grafiikkaa, maalauksia, veistoksia sekä installaatioita. Sanna Nikander pyrkii taiteen tekemisessä ekologisuuteen kierrättämällä ja keksimällä uusia merkityksiä käyttämilleen materiaaleille. Hän toivoo, että teosten mielenmaisemien äärellä voisi pysähtyä ja hengähtää hetkisen.
Minut lumoaa luonnon alati muuttuva olemus, muoto ja värit. Uin vuolaassa aistien synnyttämässä virrassa, josta mielikuvitus kehrää aiheet ja ideat teoksiin. Pidän luomisen prosessia yhtä merkityksellisenä kuin itse lopputulosta. Toimitan rituaalia, missä viivojen rytmi ja liike muodostaa kokonaisuuden mieleen tarrautuneista aiheista. Satujen maailmassa olen vapaa leikkimään ja liihottelemaan kevyesti.

Seikkailu pimeydessä
Art by Elvyren
“Olen dark naivismi -tyyliin suuntautunut itseoppinut taiteilija. Maalaan paljon mielenterveyteen liittyviä teemoja yhdistellen luonnon elementtejä sekä mytologioita erityisesti painottuen pohjoiseen. Taide on aina ollut minulle keino kuvittaa pääni sisäistä maisemaa, voittaa omia pelkojani ja ahdistuksen aiheita sekä käsittelemään omia traumaattisia tapahtumia. Nepsynä minusta on aina tuntunut ulkopuoliselta, kuin en kuuluisi oikein mihinkään. Olen myöhään diagnosoituna joutunut tekemään paljon työtä oman itseni hyväksymisessä sekä myöskin etsimään keinoja, jotta saisin masennuksen pitämään lonkeronsa kaulallani löysemmällä. Haluan myös taiteen tekemisen kautta auttaa muitakin löytämään oman äänensä. Siksi minulla on myös työn alla laajempi taideprojekti, jossa kuvaan eri ihmisten sisäistä maailmaa parhaani mukaan.”

Hullun hauskaa
Petri Keckman
Teini-iässä piirsin sarja- ja pilakuvia, ja nyt 51-vuotiaana palasin harrastuksen pariin uudella otteella. Yhdistän valokuvataustoja ja piirrettyjä läpinäkyviä .gif-hahmoja, joilla käsittelen mielenterveyden hoitoa huumorin keinoin. Pilakuvat ottavat kantaa, keventävät aihetta ja voivat parhaimmillaan tarjota vertaistukea ja terapeuttista näkökulmaa.

ITE saksin
Matti Salmela
ITE-taidekentällä toimiva Matti Salmela (s.1972) on lähtöisin Lappeenrannasta ja vaikuttaa tänä päivänä Jyväskylässä. Tämä netistä löytyvä näyttely sisältää 36kpl surrealistisia, kollaasitekniikalla toteutettuja teoksia, jotka sisältävät paljon rock & pop-kulttuuri-ja taideviittauksia, sekä silkkaa ajatusten vapaapudotusta. Kaiken kaikkiaan tämä on Salmelan seitsemäs oma näyttely. Näiden lisäksi osallistunut aiemmin kahdeksaan yhteisnäyttelyyn.